Pengikut Beta...

Assalamualaikum...selamat datang ke blog fiq...semoga anda semua mendapat manfaat serta informasi yang terkini...semuanya benar-benar belaka...terima kasih...

Saturday, 27 April 2013

Sunnah Rasulullah S.A.W. dalam menunjuk guna jari.Pertama sekali sama-sama kita mohon kepada Allah SWT supaya dijauhkan dari kesesatan, nauzu billahi min zalik. Adakah kita kini sedang mengikut sunnah Yahudi atau sunnah Nabi Muhammad SAW? Sudah tentu kita akan jawab ikut sunnah Rasulullah. Tapi dalam tidak sedar, sebenarnya banyak ajaran Yahudi yang menjadi amalan kita.

Sebelum ni tak pernah terbaca lagi pasal ni dan jauh sekali untuk ambil tahu sebab rasa ia macam agak kurang penting. Bila kita mahu tunjukkan sesuatu atau nak bagi tahu arah, kita akan kepal atau tutup kelima-lima jari kita sambil ibu jari menghala ke arah yang mahu ditunjukkan. Kita semua rasa perbuatan itu menggambarkan kesopanan berbanding menunjuk dengan menggunakan jari telunjuk.

Ada seorang kawan kat Facebook berkongsi satu gambar dari rakan beliau yang lain menerangkan pasal isu ini. Memang terkejut, mungkin anda semua pernah baca dan dah tahu. Tapi, saya ingin berkongsi juga supaya lebih ramai lagi tahu. Sejauh mana kebenaran fakta tersebut saya sendiri tak pasti, anda boleh tanya ustaz-ustaz untuk kepastian.

Sumber: Haffiz Yusuf


Assalamualaikum. Hari ini saya nak kongsikan kisah daripada ustaz saya. Kisahnya begini. Ketika ustaz berada di tingkatan 3 kalau tidak silap saya, dia bersekolah di sekolah maahad @ pondok. (saya tak berapa ingat). Pada ketika itu, kerajaan memberikan sumbangan buku yang banyak. Ustaz belek-beleklah buku yang ada di situ. Dalam leka membelek buku-buku yang ada di situ, ustaz terjumpa sebuah buku yang tajuknya lebih kurang ’20 amalan sunnah yang telah dilupakan’. Nampak menarik. Ustaz pun baca. Alangkah terkejutnya ustaz apabila buku itu mengatakan lambang A itu adalah sunnah Yahudi. Terus ustaz saya simpan soalan ini dalam otak untuk bertanyakan kepada mereka yang alim.

Ditakdirkan Allah, ustaz dapat menyambung pelajaran di Universiti Al-Azhar, Mesir. Pada malam itu, selepas habis pengajian daripada syeikh (saya tak ingat namanya siapa) di situ, ustaz mengambil peluang untuk bertanyakan soalan itu kepada syeikh yang mengajar tadi. Dilihat syeikh bersama Syeikh Yusuf Al-Qaradawi sedang duduk bersembang. Ustaz meminta kebenaran dan syeikh itu memberi kebenaran.

“Syeikh, apa hukum kalau kita buat begini? (sambil membuat lambang A)”

Syeikh menepis tangan ustaz saya. Syeikh Yusuf Al-Qaradawi terkejut.

“Biadap kamu.” kata syeikh itu sambil menuding tangan kepada ustaz saya.

“Kenapa syeikh? Kalau diikutkan kebiasaan orang Malaysia, kalau kami nak menunjukkan sesuatu, macam itulah yang kami guna.”

Syeikh menggeleng kepala. “Kalau kamu nak tau, itulah amalan Yahudi yang telah di ajarkan kepada kamu, warga Malaysia. Yahudi tidak akan boleh duduk senang selagi mana kamu tidak mengikut mereka. Jadi ini adalah tugas kamu untuk beritahukan hal ini kepada penduduk Malaysia.” ujar syeikh.

“Jadi, macam mana kami nak tukar daripada menggunakan lambang A itu?”

“Kamu gunakanlah begini, (sambil menunjukkan seperti lambang B). Itulah sunnah Rasulullah s.a.w.”

Ustaz mengangguk dan beredar.

Pandangan dari Ustaz Azhar Idrus:Wallahu a'lam....

#############################################################

2 comments:

  1. Subhanallah mahabesar Allah,, ternyata ada maknanya dari guna jari kita,, thank's gan infony agan

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2...x salah klu kita sharing...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...